Kinderen

Kinderen

Tandenpoetsen bij Kinderen

De ontwikkeling van het kindergebit kan aanleiding geven tot veel vragen. Vragen over de kleur van de tanden, de manier van schoonhouden, de angst voor de tandarts of de noodzaak van behandelen. Als je aan mensen vraagt waar denk je aan bij de tandarts dan hoor je vaak dat ze bang zijn. Dit komt vaak door nare ervaringen of voor alle geluiden die ze horen als ze in de stoel liggen etc. Daarom is het belangrijk om kinderen vertrouwd te maken met de tandarts en met alles wat erbij hoort.

Het tandglazuur van kleine kinderen is nog niet zo sterk als dat van volwassenen. Een goede gebitsverzorging van uw kind is dus belangrijk en begint zodra de tandjes doorbreken. Kinderen beginnen zo rond zes maanden hun eerst tandjes te krijgen. Het is belangrijk om dan al te beginnen met het poetsen van de tanden. Poets de tanden twee keer per dag met een beetje kindertandpasta waar fluoride in zit. Als de kinderen wat ouder zijn kun je ze eerst zelf laten poetsen en dan later door een van de ouders nog na te poetsen.

Tanden poetsen kind

Poets de tanden volgens een vaste volgorde zodat men niets overslaat en vergeet het tandvlees niet. Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte haren. Poets minimaal 2 minuten. Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen. Op deze wijze poetst u de schadelijke tandplak weg.

Als u een vaste volgorde aanhoudt, leert u uw kind systematisch poetsen. Zo is er minder kans dat u plekjes overslaat. Begin achteraan bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Neem er de tijd voor. Voor poetsen met een elektrische borstel geldt hetzelfde. U hoeft alleen zelf geen poetsbewegingen te maken. U kunt de borstel langzaam over de tanden en kiezen opschuiven. Poets ook na als uw kind een elektrische tandenborstel gebruikt.

Behandelingen

Sealen:
Op ongeveer zesjarige leeftijd breken de eerste grote blijvende kiezen achter de melkkiezen door. Deze kiezen hebben vaak diepe groeven. Etensresten kunnen hier makkelijk achterblijven en daarom is het belangrijk om ze goed schoon te houden. Toch is het vaak lastig om de groefjes helemaal schoon te krijgen met de tandenborstel. Hierdoor kunnen er bacteriën gaan nestelen en ontstaan er eerder gaatjes. Daarom adviseren wij vaak om de tanden en kiezen te sealen. Dit houdt in dat er een dun laagje op de kies wordt aangebracht. Hierdoor wordt het oppervlak van de kies glad. De kies is nu makkelijker schoon te houden en de kans op gaatjes wordt dus kleiner. De tweede grote kiezen breken door als kinderen ongeveer twaalf zijn. Ook bij deze kiezen is sealen vaak nodig. Ook gesealde kiezen moeten goed worden gepoetst.

Fluoride:
Als er in korte tijd gaatjes dreigen te ontstaan, kan de tandarts een fluoridebehandeling geven. De tandarts brengt dan extra fluoride aan met een vloeistof of gel in een lepel. Ook om het gaatje te voorkomen is het goed om fluoride te laten aanbrengen door de tandarts. Hierdoor wordt het glazuur sterk en verminderd de kans op gaatjes.

Copyright TPKOEKOEKSSTRAAT 2022. All rights reserved.