Fluoride

Fluoride

Spoelen met fluoride

Fluoride behandeling

De tandarts kan het gebruik van fluoridevloeistof adviseren wanneer iemand extra risico loopt om gaatjes te krijgen. Dit is het geval bij beugeldragers. Soms spoelen kinderen op scholen met fluoride. Dat is niet voor alle leerlingen nodig, maar het kan ook geen kwaad. Vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies. Fluoridebehandeling Als er toch gaatjes ontstaan, kan een tandarts of mondhygiënist een fluoridebehandeling geven om dit proces af te remmen. Let op: gebruik extra fluoride alleen in overleg met de tandarts of mondhygiënist. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw tandarts of mondhygiënist.

Wat is fluoride?

Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveel- heden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen voorkomen. Daarom is fluoride belangrijk bij de dagelijkse verzorging van het gebit. Hoe kan fluoride het beste worden toegepast? Tandenpoetsen is de beste manier om fluoride te gebruiken. Fluoride zit in de meeste tandpasta’s.

Wanneer moet je beginnen met fluoridetandpasta?

Poets de tanden één keer per dag met fluoride- peutertandpasta zodra de eerste tandjes zijn door- gebroken. Poets de tanden van kinderen van twee tot en met vier jaar twee keer per dag met deze tandpasta. Ga vanaf vijfjarige leeftijd gewone fluoridetandpasta voor volwassenen gebruiken. Tip: poets bij kinderen tot tien jaar tenminste eenmaal per dag na. Oudere kinderen kunnen meestal zelfstandig poetsen.

Hoeveel tandpasta heb je nodig?

Breng een halve tot één centimeter tandpasta (met fluoride) aan op een droge borstel. Zo ontstaat er minder schuim en houdt u meer zicht op het poetsen. Fluoride-basisadvies 0 en 1 jaar Vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: eenmaal per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta. 2, 3 en 4 jaar Tweemaal per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta. 5 jaar en ouder Tweemaal per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen. In de handel zijn ook tubes verkrijgbaar waarop staat ´juniortandpasta´. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar). Als u twijfelt, raadpleeg dan uw tandarts of mondhygiënist.

Op welke manieren is extra fluoride te gebruiken?

Een extra poetsbeurt is de meest eenvoudige wijze waarop u extra fluoride kunt gebruiken.

Fluoridetabletjes

Sommige kinderen krijgen ondanks het regelmatige gebruik van fluoridetandpasta toch beginnende gaatjes. Uw tandarts of mondhygiënist kan dan adviseren ook fluoridetabletjes te gebruiken. Kinderen moeten de tabletjes gespreid over de dag innemen. Als ze regelmatig teveel fluoridetabletjes achter elkaar slikken, kunnen witte vlekjes op de tanden van het blijvend gebit ontstaan. Dat kan als storend worden ervaren, maar de tanden worden hierdoor niet zwakker.

Copyright TPKOEKOEKSSTRAAT 2022. All rights reserved.